Judodräkten

Judodräkten kallas på japanska judogi, eller bara gi (det senare dock inte på japanska). Gi betyder på japanska ”kläder”, ”dräkt” eller ”uniform”, och judogi betyder således mer eller mindre ordagrant ”judodräkt”. Ett mer generellt samlingsnamn för alla dräkter som utövare av budo (japansk kampsport) bär är keikogi, där förledet keiko betyder ”övning”. Inom de flesta japanska kamsporter ser dräkten mer eller mindre likadan ut, och består oftast av en vit omlottjacka och ett par vita byxor. Jackan kallas på japanska uwagi, och byxorna zubon. För att hålla ihop dräkten används också ett bälte i tyg, obi, som ska viras två varv runt höfterna. Inom judon och de flesta andra kampsporter används obin också för att markera vilken gradering en utövare har uppnått, genom att bältet har olika färger. Inom judo är den lägsta graderingen vitt bälte, och den högsta svart bälte (varefter man kan uppnå det ännu högre röda bältet). På tävlingar i Sverige används dock ofta röda och vita bälten för att helt enkelt kunna skilja de två tävlande åt – det markerar med andra ord ingen gradering i dessa fall. På samma sätt används vid västerländska tävlingar i judo ibland blå judodräkter, för att skilja den ena tävlanden från den andra. Detta har varit brukligt sedan 1990-talet.800px-jigoro_kano_and_kyuzo_mifune

Judogin har dock än längre historia än så, då keikogin för första gången introducerades i Japan av Kano Jigoro, judons grundare. Det finns teorier som säger att Kano fick sin inspiration från de uniformer som japanska brandmän bar. Judodräkten skiljer sig nämligen från exempelvis karatedräkter (som i sin tur var inspirerade av judodräkten) genom att den är kraftigare och tjockare. Detta för att den ska hålla för de ryck den utsätts för. Judodräkten var den första moderna träningsuniformen för kampsport; innan dess var det vanligt att man helt enkelt tränade i sina vardagskläder. Även om judogins passform och längd har förändrats något sedan Kano Jigoros tid, ser denna kampsportsuniform i princip likadan ut idag som den gjorde för hundra år sedan.

Utövare av judo går dock inte runt i sin judogi hela tiden under tävlingar. Det kan därför vara bra för judoklubbar att också skapa en overall eller träningsjacka med klubbens namn på, så att alla lätt kan se vilken klubb en tävlande representerar. På Medtryck.com kan man enkelt skapa kläder med tryck för alla tillfällen.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

daynight