Få skador i Judo

Judo är en kampsport och många tycker att den verkar vara våldsam. Trots vad många tror är det få skador som uppkommer i judo. Inom sporten förekommer varken sparkar eller slag utan det är via kast och olika fasthållningstekniker som en motståndare besegras. Judon utvecklades från jujutsun och ordet betyder ”den mjuka vägen”. Ett väldigt bra namn eftersom sporten lär ut både fall- och försvarsteknik. Trots att det uppkommer få skador i judo så finns de givetvis och vissa är vanligare än andra, men de är sällan allvarliga. Vanligaste skadan är förmodligen blåmärken men talas det om skador av allvarligare karaktär är axelproblem inte helt ovanligt på grund av fallen. Skaderisken kan minskas genom vissa hjälpmedel, som tejpad axel, men även genom bra uppvärmning och stretchande efter ett pass.

Hur Judo kan hjälpa i vardagslivet

Judo är en allsidig träningsform. Utövarens balans förbättras men också styrka och kondition blir bättre. Många som utövar judo är relativt unga men även äldre personer borde testa på sporten eftersom det skulle gynna dem mycket. Judo kan hjälpa gamla med falltekniken vilket skulle ge mindre frakturer bland de äldre generationerna. Det största misstaget vid fallolyckor är att den som trillar reflexmässigt sätter ut sin hand för att ta emot sig. Inom judon lär sig alla utövare att falla mjukt vilket gör att vanliga frakturskador skulle reduceras. Det gäller att låta kroppen följa med i fallet och rulla ihop sig som en kattunge istället för att sätta ut händer och fötter. De som tränar judo får som sagt var en bättre balans så risken att falla minskar också, fast en olycka kan alltid ske oavsett hur vältränad du än är. Judo är alltså en träningsform som passar för alla åldrar, gammal som ung.

Skador inom sporten

Det viktigaste för att minimera skador är att lära sig falltekniken men det är även viktigt att vara varm innan ett träningspass startar. Ett annat tips är att kombinera med andra idrotter som löpning eller simning för att minska belastningsskador. Inom judon är det vanligt med fasthållningar både kring hals och armar trots detta är det sällan det ger några skador. Anledningen är klappningen med handen som visar om det gör ont och innebär att motståndaren ska lossa sitt grepp. Vissa kastskador kan orsaka allvarliga skador som axelskador eller ryggskador. En urologi kan kolla upp så inte njurarna eller urinblåsan skadats exempelvis vid extremt sällsynta fall. Fast kolla alltid upp skador för att inte förvärra dem, särskilt rygg, huvud och nacke. Andra vanligare skador är stukningar, knäproblem, brutna fingrar och tår. Absolut vanligast är blåmärken. Det kanske låter som det är en sport med många skador men som sagt är det väldigt få och allvarliga blessyrer är sällsynta.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

daynight