Judo i OS

Judo betyder ”Den följamma vägen” och dess utövare kallas judoka. En populär sport som blev en olympisk gren 1960 då IOK, Internationella Olympiska Kommittén, beslutade att införa judo på OS-programmet. OS i Tokyo 1964 blev det första med judo på programmet men då bara med män, damerna fick inte vara med förrän 1988, men då endast som demonstrationssport. Det blev medaljer för damerna först 1992. På judotävlingarna delas de tävlande in i sju viktklasser. Judo är den enda sporten i OS där man delar ut fyra medaljer per gren; ett guld, ett silver och två brons.

IOK tappar sponsorer

Sedan OS i Montreal 1976 har McDonalds varit en av de största OS-sponsorerna. De hade ett avtal som löpte till 2020 som man nu har valt att avbryta. Att McDonalds slutar som sponsor är olyckligt. Under de senaste två åren har flera sponsorer hoppat av. Det har å andra sidan även tillkommit på sponsorsidan, Alibaba, den kinesiska jätten inom e-handel, har skrivit avtal för de kommande sex spelen. Det samlade värdet sägs vara 600 miljoner dollar. IOKs största inkomst kommer från tv-rättigheterna för spelen så det finns ingen fara för att spelen inte ska bli av. Minskade intäkter kan dock gå ut över sporter som inte anses generera intäkter till ett OS, alltså små sporter som inte följs i så stor utsträckning från TV-sofforna. Judo är tyvärr en av dessa.

Inga slag och sparkar

Judo utövas på en matta som är 14×14 meter. Det går ut på att få poäng genom olika grepp och kast. Judo är en japansk kampsport som utvecklats ur olika jujutsustilar. I judo är inga sparkar eller slag tillåtna men utövarna använder såklart ändå tandskydd då det kan bli fall och slag mot munnen när man ramlar i mattan. Man försöker därför nu med tandreglering Stockholm så tandskydden passar till svenska OS-truppen för att slippa tandskador i truppen. I övrigt används inga skydd utan utövaren bär sin judodräkt, sin judogi, som består av jacka och byxor i slitstarkt tyg eftersom det är tillåtet att kasta och dra i kläderna. Till detta har man ett bälte som visar vilken grad man har.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

daynight