Japansk inredning inspirerad av judo

Kanske reagerar du på rubriken till detta inlägg. Judo är en kampkonst- har den verkligen något att göra med inredning av hem? Ja, det tycker vi faktiskt. Judo är nämligen en del av en bredare japansk filosofi och tradition som genomsyrar även hur hem och offentliga byggnader inreds. Om du sysslar med judo och även gillar japansk inredning håller du nog med om att det finns en slags koppling mellan dessa företeelser, även om det är lite svårt att sätt fingret på vad den handlar om. Vi ska här försöka förklara vad den kopplingen består av och även gå in på hur man kan tänka om man själv vill inreda ett hem utifrån judons estetik och principer.

Grönt te på träbord

”Om jag skulle uttrycka principerna i judo i en enda mening så skulle jag säga, att det är att är en sport som använder både sinnet och kroppen på bästa möjliga sätt”. Så förklarade judons grundare principerna för sporten. Inredning inspirerad av detta motto bör med andra ord vara effektiv och praktisk men samtidigt bejaka att vi har sinnen och kan få underbara upplevelser genom dessa. Stilen blir minimalistisk men med sofistikerade inslag. Att överlasta hemmet med prydnadsföremål och sådant som sällan används är helt fel enligt denna filosofi. Allt bör istället vara genomtänkt och fylla en funktion. Det är viktigt att se till helheten och låta alla designelement tala ett gemensamt språk. Detta är grunden i japansk inredning överhuvudtaget. För att anknyta ännu tydligare och mer konkret till judo är öppna ytor eller ytor med möbler som snabbt kan flyttas undan en bra ide. Även i små hem. Då får plats för fysiska aktiviteter innan man snabbt kan återställa inredningen. Läs mer på shopello.se, en sökmotor för shopping, om du vill ha hjälp med att hitta inredningsdetaljer som inte finns att få tag på i vanliga svenska butiker.

Föremål förknippade med judo

Ljus i mörker

I ett hem inrett med judo som inspirationskälla bör man kunna röra sig på effektivast möjliga sätt. Det är viktigt att tänka på sådant som avstånd mellan möbler och på att det finns möjlghet att förflytta sig utan att behöva ta små omvägar kring olika föremål i hemmet. Bra ljusförhållanden är något annat som vi tycker är grundläggande här. Jobba med dagsljus så långt det är möjligt och förstora gärna befintliga fönster om det är praktiskt genomförbart. judo är en kampsport för hela familjen och något som kanske uppskattas av judoutövare är om föremål förknippade med judo används som blickfång. Det kan vara en docka med rörliga leder som intar en av judons positioner eller ett enkelt tryck som ramas in och sätt upp på väggen. Ett svartvitt foto av en harmonisk rörelse inom judon kan också bli pricken över i:et. och den där detaljen som på ett tydligt men ändå sofistikerat sätt visar att judo är något viktigt för dem som bor i hemmet. Zenbuddhism är en tradition som haft stort inflytande på judo och enligt den ska ett hem vara en plats där såväl kroppen som själen kan få ro.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

daynight