Judons filosofi
Judo är inte bara en sport som utövas, det är en filosofi och ett sätt att leva. Professor Jigoro Kano grundade judon 1882 som en väg att följa där målet inte är att skada sin motståndare, utan att använda sig av tekniker som stoppar. Konceptet liknar jujutsun och många tekniker har lånats från såväl jujutsu, karate och wrestling.
Ökar både fysisk och mental styrka
I judo utövar de aktiva inte attack, de tränar försvar för sina motståndares intresse framför sitt eget. Det innebär att det används tekniker som kastar eller håller fast motståndare. Judo går inte ut på att skada varandra och därav är det viktigt att alla sinnen spelar med. Det här är inte bara en sport som ökar fysiken hos sin utövare, det är dessutom en sport som ger upphov till ökat självförtroende.
Aldrig någonsin har det varit så viktigt som nu med stort självförtroende för att inte ta åt sig av omvärldens felvända kritik. I skolor och på många arbetsplatser pågår ständig mobbing, och i judo utövar inte bara fysisk styrka utan den mentala styrkan är precis lika viktig. En attack behöver inte bestå av sparkar och slag, det kan lika gärna handla om verbala attacker.
Respekterar varandra
Filosofi i judon handlar om att möta medmänniskor med respekt. Därav hälsar aktiva alltid artigt på domaren innan en match startar. Därav används tekniker som håller fast eller kastar motståndaren för att bryta attacken istället för att slå tillbaka. Med målet att rikta om motståndarens kraft och rörelse används den så kallade hävstångseffekten och tyngdpunktsplacering för att avbryta.
Den första judo klubben som startades i Sverige hette Hie-Gou och låg i Göteborgs Hisingen. Sedan Hie-Gou startades på 50-talet har utvecklingen gått framåt och idag finns det ungefär 14.000 registrerade judotränare i Sverige. Över hela världen finns det miljoner människor som utövar judo. I judon samarbetar de och de med högre gradering lär dem med lägre. De aktiva har tanken om att hjälpa varandra och stå tillsammans för att utveckla såväl kropp som sinne. Det här var professor Jigoro Kanos ursprungliga filosofi med judon, och det äras än.