Jigoro Kano, judons grundare

Jigoro Kano föddes den 28 oktober år 1860. Han är framförallt känd för att ha grundat judon, den första japanska kampsporten som fick internationell spridning, och även den första som blev en officiell olympisk gren. Kano var också en pionjär för Japan inom internationell sport på andra sätt. Han var till exempel den första asiaten som blev en ledamot av IOC, Internationl Olympic Committee (en post han innehade mellan 1909 och 1938), han var officiell representant för Japan vid de flesta olympiska spelen mellan 1912 och 1936, och han var den främste talesmannen för Japans kandidatur för OS år 1940.

Kano hade en passion i livet förutom judon, och det var pedagogik och lärande. Det var något han fick med sig från barnsben, då hans far delade hans tro på utbildningens betydelse. Kano fick därför gå i privatskolor, och hade en egen engelsklärare. Kano hade dock en önskan utöver att lära sig engelska, tyska och alla andra ämnen han undervisades i – han önskade att han var starkare. Vid fjorton års ålder var Kano nämligen bara 1,57 meter lång, och vägde bara 41 kilo. Det var då han introducerades till jujutsu av en vän till familjen, Nakai, som också var en del av shogunens vakt. Han visade ett antal tekniker för Kano, varmed en mindre person kunde besegra en större och starkare motståndare, och Kano bestämde sig för att bemästra denna konst. Trots att det var Nakai som visat jujutsu för Kano var dock både Nakai och Kanos far emot att Kano skulle träna jujutsu; de ansåg att det var en omodern och osäker träningsform.kano_jigoro_c1937

Kano lät sig dock inte övertalas, och när han började läsa vid Tokyos universitet år 1877 började han samtidigt att leta efter mästare som kunde lära honom jujutsu. Han hamnade till slut hos Hachinosuke Fukuda, som lärde ut kampsporten med hårda metoder: hans elever fick lära sig genom att träna de olika teknikerna fritt, vilket ledde till många fall på den hårda stråmattan som lagts ut över trägolvet. Anledningen till att Kano så småningom började utveckla det som skulle komma att bli judo berodde på att han hade problem att besegra en äldre student vid namn Kanekichi Fukushima. Kano började därför träna in tekniker som var okända för hans rival, till exempel från sumobrottning och från västerländsk brottning. Ett grepp från den sistnämnda kampsporten var det som till slut gjorde att han kunde besegra Fukushima, och katagurama, som greppet heter idag, är fortfarande en del av judons tekniker.

Även om judo är bra träning för hela kroppen, och bidrar till en i allmänhet hälsosam livsstil, finns det en aspekt av kroppens hälsa som inte kan åtgärdas genom träning eller kamsport, och det är munhälsan. Man måste med andra ord borsta tänderna regelbundet och besöka en tandläkare då och då för att kontrollera att allt står rätt till med ens tänder. Kanske kan dock judo till och med hjälpa till med detta, eftersom det krävs disciplin för att vårda sina tänder noga och regelbundet, och disciplin helt klart är något som lärs ut i judo.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

daynight