Historien om judo
Judo, som betyder ”den följsamma vägen”, är en modern japansk kampsport. Den skapades mot slutet av 1800-talet av Jigoro Kano, som var verksam inom jujutsun och som ville både bevara stilarna från jujutsun när samurajklassen avvecklades i samband med att feodalsamhället föll, samt utveckla dem till en ny stil som använde både kroppen och sinnet på bästa möjliga sätt. Kano hade inga tankar på att skapa en tävlingsidrott, utan ville bygga upp någonting för både fysisk som mental fostran. Han tyckte inte att tävlandet var i harmoni med de ideal och den filosofi han förknippade med judo. Men han räknade inte med den popularitet den kampsport han skapat skulle uppnå.
Från kampsport till modern sport
Tvekampen i judo blev ett allt mer populärt tävlingsmoment bland utövarna, och 1899 ombads Kano att bli ordförande för en kommitté för att ta fram tävlingsregler för judo. Hans skapelse hade börjat utövas av allt fler. Till att börja med var det bara män som höll på med judo, men snart var även kvinnorna välkomna. Judon spreds snart utanför Japan. 1918 startades en klubb i London, och på 50-talet hittade judon till Sverige då judoklubbar startade i Stockholm och Göteborg. 1964 blev judon olympisk sport då den var med som en gren av de olympiska sommarspelen i Tokyo. Det här var judons stora internationella genombrott. Den blev snart den populäraste kampsporten av alla, och är idag den åttonde största sporten i världen om man räknar till aktiva utövare.
Intressanta fakta om judo
- När judon debuterade i de olympiska spelen i Tokyo 1964 var det till allas förvåning inte en japan som vann. Holländaren Antonius Geesink besegrade japanen Akio Kaminaga i finalen, och blev därmed den förste att ta olympiskt guld i judo.
- Den svenske kommentatorn Torsten Ehrenmark kallade under detta OS judo för ”pyjamasbrottning”, med hänvisning till att man fick greppa dräkten under brottningskampen.
- Dräkten man använder kallas judogi. Den är traditionellt vit, men under vissa tävlingar används även en blå variant för att skilja de tävlande åt.
- Sverige har ungefär 15 000 aktiva judoutövare. De flesta tränar för motionens skull. Man kan börja träna redan i sexårsåldern, och det finns aktiva utövare i Sverige som är över åttio år gamla.